Dextróza 250g PROVITA
Podrobný popis
Glukóza (dextróza, tzv. hroznový cukor) je monosacharid, teda jednoduchý cukor skladajúci sa z jednej molekuly sacharidovej jednotky. Keďže táto jednoduchá štruktúra už nepotrebuje ďalšie trávenie a štiepenie na jednoduchšie formy, glukóza sa príjmom do tela rýchlo a priamo dostáva do krvi. Okamžite sa tak stáva zdrojom energie. Glukóza má oproti repnému cukru nižšiu sladivosť, je však rovnako kaloricky výdatná.
Podobne ako si dokáže telo ukladať do zásob tuky, vie si ukladať aj glukózu. Spájaním molekúl glukózy vzniká polysacharid glykogén. Glykogén je vytváraný v pečeni, kde sa tvoria aj jeho zásoby. Glukóza v podobe glykogénu je taktiež ukladaná do zásob vo svalových bunkách. Funkcia pečeňového a svalového glykogénu je však rozdielna.
Pečeň funguje ako regulátor hladiny glukózy v krvi. Ak sa hladina glukózy zníži, dochádza k štiepeniu glykogénu naspäť na glukózu, ktorá je následne uvoľňovaná do krvného obehu.
Svalový glykogén však slúži výhradne len ako okamžitý zdroj energie pre svaly.
V ľudskom tele neustále kolíše hladina glukózy v krvi so zásobami glykogénu v pečeni a vo svaloch. Je preto dôležité, aby pre optimálne fungovanie organizmu nebolo glukózy v krvi málo a ani veľa. Tento optimálny stav množstva glukózy v krvi zabezpečuje hormón inzulín.
Prijatím glukózy do organizmu dochádza k vyplaveniu inzulínu a k následnému plneniu glykogénu do pečene a svalových buniek.
Zloženie: 100% hroznový cukr - dextróza
Hmotnosť: 250g
Výrobca: Provita
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.